گلخانه مکانیزه چیست؟
انسانها از همان ابتدا، به صورت غریزی، میدانستند که برای ادامه بقا نیاز به غذا دارند. با گذشت سالهای بسیار، همزمان با یکجا نشینی انسانهای اولیه در کنار رودخانهها، کشاورزی رونق یافت. آنها با کاشت بذر و نگهداری و رسیدگی به گیاه، مواد غدایی مورد نیاز خود را تامین میکردند.
با گسترش جمعیت و افزایش نیاز به غذا، کشاورزی نیز گسترش یافت. با گذشت زمان روش جدیدی در کاشت و بهره برداری از بذر ابداع شد. این روش که “کشت گلخانهای” نامیده میشود، ویژگیهای خاصی نسبت به کشاورزی سنتی دارد.
طبق اسناد تاریخی، پیشینهی ابداع روش گلخانهای به روم باستان باز میگردد. مدارک به دست آمده از روم نشان میدهد که روش گلخانهای توسط کشاورزان رومی ابداع شده است. داستان از این قرار بود که امپراطوری در روم به نوع خاصی از گیاه خوردنی بسیار علاقه داشت.
بنابراین به کشاورزان دستور داد این گیاه را در تمام فصلها کشت کنند. در صورتی که کشت این گیاه در فصلهای سرد مثل پاییز و زمستان ممکن نبود.بنابرابن با همفکری کشاورزان وسیلهای ساخته شد. این وسیله شکل چرخ بود و طوری طراحی شده بود که روزها به بذر گیاه نور بتابد و شب به جای گرمی منتقل شود. این عمل بذر را از سرما در امان نگه میداشت و پرورش گیاه را ممکن ساخت.
این نخستین شکل استفاده از روش گلخانهای در تاریخ است.
البته کاشت و برداشت گلخانهای، با توجه به پیشرفت تکنولوژی، امروزه به صورت مکانیزه انجام میشود.
روش مکانیزهای دارای مزیتهای بسیاری است که در ادامه به شرح هر یک میپردازیم.
برتری گلخانه مکانیزه نسبت به کشاورزی سنتی چیست؟
روشهای نوین دارای برتریهایی هستند که در روشهای سنتی وجود ندارد. در این بخش از مقاله ویژگیهایی که کشاورز در گلخانه مکانیزه دارد را مطرح میکنیم.
ویژگی اول: امکان پرورش محصول در فصلهای مختلف
در کشاورزی سنتی انتخاب بذر با توجه به آب و هوا و میزان بارش متفاوت است. اما در کشت گلخانه مکانیزه، امکان انتخاب هر نوع بذری وجود دارد.
ویژگی دوم: صرفه جویی در آبیاری
آبیاری زمین های کشاورزی به دو صورت انجام میشود.
- آبیاری با آب باران
- آبیاری توسط کشاورز به وسیلهی ایجاد چاله روی زمین
بدترین اتفاق در روش اول، عدم بارش باران است. در این صورت بذر گیاه سیراب نمیشود و ممکن است کامل از بین برود. در این صورت کشاورز متحمل ضرر میشود.
در روش دوم که اکثر زمینهای کشاورزی به این روش آبیاری میشوند، با هدر رفتن مقدار زیادی آب رو به رو هستیم. همچنین روان شدن آب سبب جا به جایی املاح و مواد مغذی خاک میشود. این امر سبب می شود که بخشی از گیاهان به اندازهی کافی املاح و مواد مغذی جذب نکنند.
اما آبیاری در روش مکانیزه، به صورت قطرهای است. همچنین گیاه، به صورت اوتوماتیک آبیاری می شود. آبیاری مکانیزه، علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، نظارت بر این عملکرد را نیز آسان تر میکند.
ویژگی سوم: بهره برداری بیشتر
رسیدگی و نظارت بر شرایط محیطی موجب کشت بیشتر محصول میشود. کاشت بذر در شرایط کاملا کنترل شده، بهره وری تمام بذرها و در نهایت برداشت محصول بیشتری را حاصل میشود. همچنین
امکان تنظیم دما به صورت خودکار
آبیاری به موقع
در دسترس بودن املاح مغذی برای تمام بذرها
از جمله مواردی هستند که به بهبود روند پرورش کمک میکند.
ویژگی چهارم: حفظ منابع طبیعی
علاوه بر صرفه جویی و حفظ منابع آب در روش گلخانهای مکانیزه، منابع خاک نیز حفظ میشود. چرا که کاشت بذر های مختلف در خاک، به مرور مواد مغذی در خاک را از بین میبرد. دلیل این امر را می توان سم پاشی، کودهای شیمیایی، انواع سم و آبیاری نامناسب دانست. کنترل و نظارت صحیح موارد گفته شده در روش مکانیزه حفظ منابع طبیعی را فراهم میکند.
ویژگی پنجم: جبران هزینهها
در ابتدا ممکن است تامین منابع مالی برای احداث گلخانه مکانیزه دشوار باشد. چرا که راهاندازی چنین محیطی ملزم به داشتن تجهیزات مدرن گوناگونی است. اما باید توجه داشته باشید که تمام هزینه ها، با توجه به تولید بیشتر جبران خواهد شد. بهره برداری از محصولات در گلخانه مکانیزه چند برابر است. همچنین هزینههای جانبی چون آبیاری به صورت چشم گیری کاهش مییابد. بنابراین بعد از شروع کار علاوه بر جبران هزینهها، سود بسیاری عاید خواهد شد.
تجهیزات مورد نیاز گلخانه مکانیزه
راه اندازی گلخانه مکانیزه نیازمند تجهیزات خاصی است که در ادامه مطرح میکنیم. استفاده از تجهیزات مدرن سبب شده تا خطاهای انسانی در کاشت و برداشت به شدت کاهش یابد. این تجهیزات عبارتند از:
دستگاه های تهویه هوا
سیستم های سرمایشی
سیستم های گرمایشی
دستگاه های خنک کننده
دما سنج مدرن و هوشمند
دستگاه های مه پاش
سیستم آبیاری
صفحات تنظیم نور
تجهیزات پنجره سقفی
دستگاه های کنترل پی اچ ، ای سی
دستگاه های کنترل کننده دما و رطوبت
نکاتی که در تهیه بذر گلخانه مکانیزه باید بدانید!
یکی از مهمترین عواملی که سبب کشت محصول عالی میشود، انتخاب بذر مناسب است.
در صورتی که از بذر مرغوب جهت بهره برداری استفاده نشود، متحمل زیان خواهید شد.
توجه داشته باشید که بذر حتما باید تازه باشد
بذر خریداری شده باید خالی از سنگ ریزه، شن و کاه و… باشد
پوسته بذر تهیه شده باید بدون ترک و سالم باشد
مهمترین مصالح در ساخت گلخانه مکانیزه
در ابتدا مقاله درباره تجهیزات گوناگون مورد نیاز در گلخانه مکانیزه صحبت کردیم. در این بخش قصد داریم مهمترین ابزار برای احداث یک گلخانه استاندارد را به شما معرفی کنیم.
کف کاذب برای گلخانه مکانیزه
وجود سیم کشیها و کابل کشیهای تجهیزات گلخانه، ضرورت وجود کف کاذب را به وجود میآورد. کف کاذب یک سازه کاربردی جهت پنهان کردن و استاندارد سازی محیط است. ابتدا به شرح مختصری از کف کاذب پرداخته سپس ویژگیهای این سازه را مطرح می کنیم.
کف کاذب چیست
کف کاذب ساختاری تشکیل شده از سه قسمت است. این سه قسمت عبارتند از:
پایه
رابط
کف
ابتدا پایه کف کاذب روی زمین نصب میشود. نصب پایه کف کاذب ارتفاع و فضای کاربردی را به وجود میآورد. ارتفاع پایه کف کاذب زیر نظر شما تنظیم و سپس توسط نصاب کف کاذب نصب خواهد شد.
بعد از نصب پایه، رابط که دومین قسمت از ساختار کف کاذب است، به پایه متصل میشود. اتصال رابط به پایه به وسیله پیچ و مهره است. رابط دارای یک لایه فوم نازک است که کاربرد آن جلوگیری از برخورد مستقیم کف به رابط است.
در مرحله آخر کف روی رابط قرار میگیرد. نصب کف کاذب فضای خالی و کاربردی ایجاد میکند. شما میتوانید تمام سیم کشیها و کابل کشیهای تجهیزات کاری خود را در فضای به وجود آمده پنهان کنید. البته قرار دادن سیمها و کابلها به معنی عدم دسترسی دوباره به آنها نیست.
شما میتوانید به راحتی و با دستگیرهای مخصوص کف را برداشته و مجدد به تجهیزات دسترسی داشته باشید.
نام های دیگر بخشهای کف کاذب که ممکن است ببینید به شرح زیر است.
پایه (ستون)
رابط (استرینگر)
کف (تایل)
انواع کف کاذب
کف کاذب با توجه به مواد اولیهای که در ساخت آن دخیل است، به طور کلی، به سه مورد تقسیم میشود.
کف کاذب فولادی
کف کاذب آلومینیومی
کف کاذب چوبی
کف کاذب فولادی چیست؟
کف کاذب فولادی پر متقاضاترین کف کاذب موجود در بازار است. دلیل این محبوبیت، مستحکم بودن در برابر وزن و فشار، و مقاوم بودن در برابر شرایط آب و هوایی گوناگون است. کف کاذب فولادی از سه بخش اصلی تایل، استرینگر و پایه تشکیل شده است. در واقع این سه قسمت در اکثر کف کاذب ها وجود دارد. امکان نصب انواع کفپوش، روی تایل کف کاذب فولادی وجود دارد.
کف کاذب آلومینیومی چیست؟
بهترین کف کاذب برای نواحی با آب و هوای مرطوب، کف کاذب الومینیومی است. ساختار کف کاذب الومینیومی را تایل، استرینگر و پایه تشکیل میدهند. انواع کفپوش به راحتی روی این کف کاذب قابل نصب است.
ویژگی های مشترک کف کاذب فولادی و کف کاذب الومینیومی
مقاوم در برابر خط و خش و ساییدگی
امکان حمل و نقل بی دردسر
مقاوم در برابر آتش سوزی
مقاوم در برابر حشرات و جانوران موذی
قابل پاکیزه سازی
عایق صدا و دما
دارای استاندارد بهینه سازی
مقاوم در برابر رطوبت هوا
دسترسی آسان به تجهیزات زیر سازه
کف کاذب چوبی چیست؟
کف کاذب چوبی آسیب پذیرترین نوع کف کاذب است. کف کاذب چوبی بیشتر جنبهی زیبایی داشته و در محیطهای مختلف کارآیی ندارد. همچنین چوب از جمله عناصر مستعد آتش سوزی است. هزینهی نگهداری و نصب کف کاذب چوبی هنگفت بوده و مقاومتهای لازم را ندارد. این کف کاذب در برابر ابتداییترین موارد، همچون تردد آسیب پذیر است و به سرعت دچار خط و خش میشود.
کف کاذب چوبی به هیچ یک از مشتریان توصیه نمیشود. چرا که با هزینه کمتر میتوان کف کاذب فولادی یا کف کاذب آلومینیومی را تهیه کرد. به دلیل کثرت طرح در کفپوشهای کف کاذب، میتوان طرح مورد نظر را به راحتتی روی کف کاذب فولادی یا کف کاذب آلومینیومی اجرا کرد.
خرید کف کاذب گلخانه مکانیزه
یکی از نام آورترین ها در صنعت تولید و فروش کف کاذب، آرمان فلور است. آرمان فلور با سابقه بیش از بیست و پنج سال، رزمهی درخشانی در تولید و عرضه کف کاذب دارد.
همچنین پروژههای بیشماری در زمینههای مختلف خصوصا فروش کف کاذب گلخانه مکانیزه دارد. به دلیل تولید و عرضهی بدون واسطه، کف کاذب های آرمان فلور بسیار مقرون به صرفه است.
یکی از اصول مهم در ساخت کف کاذب آرمان فلور، بهرهمندی از بهترین متریال در ساخت است. امکان ارسال کف کاذب به سراسر کشور با ضمانت محصول وجود دارد. برای خرید کف کاذب ایدهآل خود با ما تماس بگیرید.